CALLSIGN ROUTING VIA GATEWAY

Het grote voordeel van D-Star is de mogelijkheid om via een gateway wereldwijde verbindingen te maken. Hiervoor zijn de verschillende mogelijkheden beschikbaar:

Callsign-routing naar een bepaalde amateur.<— D-Star standaard.
Callsign-routing naar een bepaalde repeater.<— D-Star standaard.
Multicast groepsoproep over meerdere repeaters.<— D-Star standaard.
CQ-oproep via Dplus over een andere repeater.<— Uitbreiding Dplus.
Conferentie over Dplus reflectoren.<— Uitbreiding Dplus.
Conferentie over Dxtra reflectoren.<— Uitbreiding Dxtra.
N.B: voor het gebruik van Callsign routing dient men UDP poort 40000 te forwarden.
Het valt aan te bevelen eerst de repeater of hotspot te unlinken voordat men gebruik gaat maken van Callsign routing

Al deze verschillende mogelijkheden zijn gelijktijdig te gebruiken. Helaas leidt dit vaak tot chaos. Dplus en Dxtra zijn in de regel niet gelijktijdig beschikbaar, alhoewel zijn er wel systemen waar men hiertussen kan schakelen.

Het is de auteur echter niet bekend of dit klopt. Het is van via via. Dus iemand die hier iets meer over kan vertellen is uitgenodigd om dit aan te passen.

De originele D-star standaard kon alleen overweg met de eerste drie mogelijkheden en als men deze vermengd met de Dplus/Dxtra uitbreidingen komt het snel tot onduidelijkheden. Vaak is het voldoende om tijdens het CQ geven of een beaald station aan te roepen, ook te vermelden via welk syteem met de aanroep doet. Het is wel niet hetzelfde, maar kan vergeleken worden met het CQ geven op de 20m band. Op 20m geef je ook op de volgende manier CQ: “CQ 20m, CQ 20m, hier is PA0AAA”. Het is niet hetzelfde maar kan wel een boel misverstanden voorkomen.

(*) In het US-trust net is hiervoor een eenmalige registratie benodigd. Hierbij geef je de standaard terminal op. Of je voor een Multicast groepsoproep ook geregistreerd moet zijn is niet helemaal duidelijk.

Callsign-Routing direkt

In dit voorbeeld wil DA1AAA contact opnemen met DB2BBB, maar weet niet waar DB2BBB is. Het D-star syteem heeft dit opgeslagen, want iedere keer dat DB2BBB zijn PTT ingedrukt heeft, slaat het systeem via verschillende manieren de zogenaamde LastHeard informatie op. Voor dit voorbeeld nemen we aan dat DB2BBB naar Fulda gereden is en daar via DB0WK, op 70cm QRV is. (Iets wat DA1AAA niet weet, of weten moet)

De instellingen:

bij DA1AAA12345678<—>bij DB2BBB12345678
UrCall:DB2BBB__UrCall:DA1AAA__
Rpt1:DB0HRF_BRpt1:DB0WK__B
Rpt2:DB0HRF_GRpt2:DB0WK__G
MyCall:DA1AAA__MyCall:DB2BBB__

De gateway DB0HRF “kijkt” nu in zijn database na waar DB2BBB het laatst gehoord is en stelt vast dat DB2BBB het laatst op DB0WK__B gehoord is. DB0HRF zend nu de pakketjes via het internet naar DB0WK__G die het op zijn beurt via DB0WK__B uitzendt. Hoort DB2BBB nu de oproep, dan moet hij de roepnaam van DA1AAA opvangen. Hiervoor hebben de meeste D-star zend/ontvangers een RX-CS functie. Met deze toets, of menufunctie, haalt DB2BBB de roepnaam van DA1AAA binnen en zet deze in het Urcall veld. Hij kan nu de aanroeper beantwoorden en het contact is gelegd.

DA1AAA moet in dit geval op de volgende manier roepen: “DB2BBB DB2BBB hier roept DA1AAA via DB0HRF B”. Als er op deze manier een oproep wordt gedaan, weet DB2BBB, dat hij de RX-CS functie moet gebruiken, zodat zijn antwoord bij DA1AAA terecht komt. Bij de IC-92 zit deze toets rechts onder. Drukt men deze toets enige seconden in dan wordt de laatst gehoorde roepnaam (Received Callsign = RX-CS) in het Urcall-veld gezet. Als je met een hand de toets ingerukt houdt, kan je met de kanaalkiezer door de lijst met laatst gehoorde roepnamen bladeren en er een uitkiezen.

GROEPSGESPREKKEN VIA STAR-NET

Onderstaand een aantal plaatjes zoals die zijn vertoond op een presentatie voor de afdeling Almere van de VRZA in 2011. De sheets zijn gemaakt in 2011, inmiddels is op internet te lezen dat je een Starnetgroep kunt verlaten door op de 8ste positie in het UR veld een T te zetten, dus bijvoorbeeld: STN123 T …